GALERIE

De Kantlijn
in samenwerking met de ambachtelijke handboekbinderij

Chartae Laudes

De Nederlandse koloniŽn hebben veel aandacht gekregen van de uitgevers van schoolplaten. Naast de getekende platen uitgegeven door: Wolters, Noordhoff, Daamen, Ylkema en anderen is er ook een grote serie "foto"schoolplaten op de markt gebracht door "Kleynenberg" [1917-1919]. Deze laatste serie platen is uniek te noemen binnen het assortiment van platen dat tot dan toe verkrijgbaar was in Nederland. Realistische scherpe foto's van het dagelijks leven in Nederlands IndiŽ , Suriname en de Antillen. Topografisch en etnografisch van grote waarde. Voor deze serie is gebruik gemaakt van oude bestaande foto's uit diverse collecties. Vaak van later beroemd geworden fotograven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      

 

 

 

 

Van de uitgeverij "Daamen" zijn relatief weinig schoolplaten in omloop gebracht. Op dit moment slechts 1 plaat op voorraad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Noordhoff platen zijn door bekende kunstenaars getekend. Indien ingelijst doen deze litho's niet onder voor een orgineel kunstwerk. De belangrijkste en bekendste tekenaar is Meno van Meeteren brouwer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De platen van de firma Wolters zijn voor velen van ons het bekendst omdat deze platen tot ruim na de oorlog in gebruik waren op veel scholen.